27 Aralık 2024 Cuma BAŞKANLIK
A
a

SGK 7. Olağan Genel Kurulu Yapıldı


SGK 7. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 7. Olağan Genel Kurulu, SGK Başkanlığı Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Genel kurula, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcıları Dr. Adnan Ertem, Av. Ahmet Aydın, Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, SGK Başkanı Dr. Raci Kaya ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Bakan Yardımcısı Adnan Ertem Genel Kurulda yaptığı konuşmasında, sosyal güvenlik sisteminin, toplumun bütün kesimlerini doğrudan ilgilendiren, sağlık, güvenlik ve sosyal barışın kalıcı hale gelmesini sağlayan, gücünü dayanışma bilinci ile uzlaşmacı sorumluluktan alan kurumsal bir yapı olduğunu dile getirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlar için daha hızlı, daha adil ve kolay erişilebilir olabilmesi için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Bakan Yardımcısı Ertem, “Dijital entegrasyonu hızlandırıp kurumsal kapasitemizi güçlendirerek, vatandaşlarımızın memnuniyetini merkeze alan çalışmalar yaptık. Kurumumuz, sosyal sigorta ve sağlık sigortası alanındaki bütünleştirici ve etkin çalışmalarıyla, ülkemizdeki sosyal güvenlik kapsamını yüzde 70’ten yüzde 99’a çıkarmayı başarmış, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi inşa etmiştir.” dedi.

Ertem 2023 yılının şubat ayında yaşanan depremlerin tüm ülkeyi derinden etkilediğini ve büyük bir yıkıma yol açtığına dikkat çekerek, “Bu zorlu süreçte, vatandaşlarımızın yanında yer alarak afetin hemen ardından sosyal güvenlik alanında gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde hayata geçirdik.  Deprem bölgesindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve yaraları bir an önce sarmak adına; prim borçlarını erteleme, borç yapılandırma ve sağlık hizmetlerinde kolaylıklar sağlama gibi birçok önemli adım attık. Bu dönemde atılan adımlar, toplumun her kesimine en iyi hizmeti sunmayı amaçlayan kararlı bir yaklaşımın göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Nüfusumuzun Neredeyse Tamamı Sosyal Güvenceye Sahip

Olağan Genel Kurulun sosyal güvenlik ve sağlık politikalarına yönelik adımlar atılmasında önemli katkılar sunacağını belirten Ertem, “Ülkemiz son 22 yılda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kadim devlet geleneğimizin temelini oluşturan sosyal devlet prensibini bütün kamu hizmetlerinin merkezine yerleştirerek kalkınma ve gelişme yolunda önemli mesafeler kat etti. Bugün nüfusumuzun neredeyse tamamının sosyal güvenceye sahip olması, geldiğimiz noktayı ortaya koyan en net göstergelerden birisidir.” ifadelerini kullandı.

Kayıt Dışı İstihdam Oranını Yüzde 27,75’e Düşürmeyi Başardık

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda hayata geçirilen çalışmaların sosyal güvenlik sistemini güçlendirdiğini ifade eden Ertem, “Kayıt dışı istihdam oranı, 2002 yılında yüzde 52,1 iken, 2024 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre yüzde 27,75’e düşürmeyi başardık. Bu başarıda, ceza temelli yaklaşımdan ziyade, teşvik ve rehberlik temelli bir anlayışla hareket etmemizin etkisi büyüktür.  Prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, risk odaklı denetim faaliyetleri gibi uygulamalar ve kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda gerçekleştirdiğimiz projelerle kayıt dışı istihdamla mücadeleye yönelik daha güçlü ve sağlıklı bir yapı inşa ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Ertem, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi sağlamaya yönelik çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, “Son 22 yılda aktif sigortalı sayısındaki değişime baktığımızda 2002 yılında aktif sigortalı sayısı 12 milyon iken 2022 yılında 26,3 milyon, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla ise 25,8 milyon olmuştur. Pasif sigortalı sayısı ise 2002 yılında 6,5 milyon iken 2022 yılında 13,9 milyon, 2024 yılı Eylül ayında ise 16,5 milyon olmuştur. Yapılan düzenlemeler sonucunda, aktif/pasif oranı açısından değerlendirildiğinde, 2002 yılında 2,08 olan oran, 2022 yılında 2,01, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla da 1,65 seviyesindedir.  Hedefimiz, aktif/pasif oranını daha da yukarı seviyelere çıkarmaktır.” dedi.

Büyük Bir Özveri ve Kararlılıkla Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz

SGK Başkanı Raci Kaya Genel Kurulda yaptığı konuşmasında, sosyal güvenlik sisteminin, toplumu daha iyi bir şekilde kapsayan, adil, erişilebilir, etkin ve sürdürülebilir bir yapı haline getirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Sosyal güvenlik politikalarının geliştirilmesi ve yürütülmesi, belirlenen amaç ve hedeflere ulaşabilmek için tüm sosyal tarafların aktif katılımını gerektiren bir süreç olduğuna değinen Başkan Kaya, “Sosyal tarafların temsiline olanak sağlayan Yönetim Kurulumuz ve düzenli olarak bir araya gelen genel kurulumuz sayesinde, karşılaşılan sorunlara yönelik etkili çözüm yolları geliştirilebilmekte ve bu süreçlere katılım daha verimli hale getirilmektedir. Daha güçlü bir sosyal güvenlik sistemi kurabilmemiz için tüm sosyal taraflarla sağlıklı bir diyalog ve ortak akıl ile hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Paydaşlarımıza olan inancımız, çalışma azmimiz ve ülkemizin potansiyeli doğrultusunda, hep birlikte daha da güçleneceğimize olan inancımızı yinelemek isterim.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlara en iyi hizmeti sunmak adına birçok düzenlemenin hayata geçirildiğini vurgulayan Kaya, “Bildiğiniz üzere 2023 yılı Şubat ayında yaşanan ve asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde ülke olarak oldukça zorlu bir süreç yaşadık. Bu zorlu süreçte, Kurum olarak hızlı bir şekilde aksiyon alarak depremzede sigortalılarımızın ve işverenlerimizin mağduriyetlerini en aza indirmek için yoğun bir çaba gösterdik.  Depremlerin olumsuz etkilerini azaltmak adına sosyal güvenlik sistemimize idari ve kanuni düzenlemeleri ivedilikle uyguladık. İşverenlerimizin prim ödeme yükümlülüklerinden sigortalılarımızın sağlık hizmeti sunumu almasına kadar birçok kolaylık sağladık.” açıklamalarında bulundu.  

Emeklilikte Yaş Şartı Kaldırılarak Yaşlılık Veya Emekli Aylığından Yararlanabilmeleri Sağladık

Kaya “Diğer taraftan kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen düzenleme hayata geçirilmiş, 1999 tarihi ve öncesi sigortalılar için emeklilikte yaş şartı kaldırılarak, diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanabilmeleri sağlanmıştır. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamında yaklaşık 2,4 milyon sigortalının aylık bağlama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte büyük emek ortaya koyan tüm SGK çalışanlarına huzurlarınızda tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

2024 yılının “Emekliler Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Başkan Kaya, “Yıl boyunca emeklilerimizin yaşam kalitesini artırmak, sağlıktan ulaşıma, sosyal imkanlardan kültürel faaliyetlere kadar çeşitli alanlarda haklarını genişletmek amacıyla yapılabilecek faaliyetlerle ilgili Bakanlığımız ve Kurumumuz eşgüdüm içerisinde geniş bir çalışma yürütmüştür.” şeklinde konuştu.

Genel Kurulda, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜED Genel Başkan Kazım Ergün, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK-İŞ Genel Başkan Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KAMU-SEN Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Uysal Altundağ, TİSK İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, TÜM EMEK DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, TEMAD Genel Başkan Cahit Koca, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Oruçkaptan, TZOB Teknik Müşaviri Neşe Gündoğdu, TİSKO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Karataş, TOGB Genel Sekreter Ferhat Sayım, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Faruk Sarı ve TDB Genel Sayman Alper Dilek konuşma yaptı.

Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan oylama sonucunda SGK Yönetim Kurulu üyeliğine işverenleri temsilen Başar Ay, işçileri temsilen Uysal Altundağ, kamu görevlilerini temsilen Uğur Ünalan, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanları temsilen Şemsettin Şemsi Bayraktar, tarım dışında kendi nam ve hesabına çalışanları temsilen Bendevi Palandöken, kurumdan aylık ve gelir alanları temsilen Kazım Ergün, Hazine ve Maliye Bakanlığını temsilen Celalettin Sıvacı, Cebrail Yılmazer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını temsilen Murat Doğanay seçildi.

Fotoğraf Galerisi
Belgeler