Avusturya
- Geçici görevlendirmeye tabi sigortalılık statüleri hangileridir?
5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendine göre bir işveren tarafından hizmet akdine tabi olarak çalışanlar.
- Geçici görev süresi ne kadardır?
İlk geçici görevlendirme süresi azami 24 aydır.
Geçici görev, her iki akit tarafın yetkili makamlarının önceden onaylaması şartıyla makamlarca mutabık kalınan süre kadar uzatılabilmektedir. Geçici görevin uzamasının söz konusu olması halinde, Kurumlar arası onay süreci göz önüne alınarak, başvurunun geçici görev süresi dolmadan önce yapılmış olması gerekmektedir.
- Geçici görevli için SGK tarafından hangi belge düzenlenir?
Türkiye’den Avusturya’ya geçici görev kapsamında ilk kez gidecek veya mevcut geçici görev süresini uzatacak sigortalı için başvuruya istinaden TR/A 1 formüleri, sigortalının iş yerinin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü (SGİM) veya sosyal güvenlik merkezi (SGM) tarafından düzenlenerek, Avusturya yetkili kurumuna teslim edilmek üzere sigortalı veya işverene iki nüsha olarak verilir.
Avusturya’dan Türkiye’ye geçici görev kapsamında ilk kez gelecek veya mevcut geçici görev süresini uzatacak sigortalı için Avusturya yetkili kurumu tarafından düzenlenmiş olan A/TR 1 formülerinin, geçici görevli olarak gelinen iş yerinin kayıtlı olduğu SGİM veya SGM’ye teslim edilmesi gerekmektedir.
- Geçici görevle Avusturya’ya gidenler Sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilir mi?
Kurum adına Avusturya mevzuatının öngördüğü tüm sağlık hizmetlerinden 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamındaki sigortalı ve bu sigortalıların beraberindeki aile bireyleri yararlanabilmektedir.
- Sağlık yardımı nasıl sağlanır?
Kurum sigortalısının 6 aydan az geçici görevli olarak Avusturya'da bulunduğu sırada, durumu derhal (acil) tedaviyi gerektirdiği hallerde Avusturya mevzuatının öngördüğü sağlık hizmetlerinden Kurum adına yararlanma hakkı bulunmaktadır.
Sigortalıların, 6 aydan az geçici görevli olarak Avusturya’da bulunması halinde Kurum tarafından düzenlenmiş ve Avusturya'da bulunduğu sürece kendisinin ve aile bireylerinin Kurum hesabına sağlık yardımlarından yararlanabileceğini gösterir “TR/A 3 Avusturya'da Geçici İkamet Esnasında Sağlık Yardım Belgesi”ne sahip olmaları gerekmektedir.
Kurum sigortalısının 6 aydan fazla geçici görevli olarak Avusturya'da bulunduğu sırada, Avusturya mevzuatının öngördüğü sağlık hizmetlerinin tamamından Kurum adına yararlanma hakkı bulunmaktadır.
Sigortalıların, 6 aydan fazla geçici görevli olarak Avusturya’da bulunması halinde Kurum tarafından düzenlenmiş ve Avusturya'da bulunduğu sürece kendisinin ve aile bireylerinin Kurum hesabına sağlık yardımlarından yararlanabileceğini gösterir “TR/A 3B Avusturya’da 6 Aydan Fazla Geçici Görevli Olanların Sağlık Yardımı Hakkı Belgesi” belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
TR/A 3 ya da TR/A 3B formüleri başvuru üzerine, sigortalının iş yerinin kayıtlı olduğu SGİM veya SGM tarafından düzenlenerek, Avusturya yetkili kurumuna teslim edilmek üzere sigortalı veya işverene verilir. Sağlık yardımlarından faydalanabilmek için Avusturya’da sağlık hizmet sunucusuna başvurulmadan önce TR/A 3 ya da TR/A 3B formülerinin Avusturya’daki yetkili kuruma teslim edilmiş olması gerekmektedir.
Avusturya’dan Türkiye’ye gönderilen geçici görevlinin sağlık yardımlarından faydalanabilmesi için Türkiye’de sağlık hizmet sunucusuna başvurmadan önce A/TR 3 formülerini ilgili SGİM veya SGM’ye teslim etmesi ve YUPASS numarası almış olması gerekmektedir.
- Geçici görevli için SGK tarafından düzenlenen belgelerin Avusturya’da teslim edileceği muhatap Kurum neresidir?
Bmask, Bundesministerium Für Arbeit, Soziales Und Konsumentenschutz
(Federal Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı)
Adres: Stubenring 1, 1010 Wien Dvr:0017001 AVUSTURYA